Категорії розділу

Міні-чат

Наше опитування

Чи потрібно створення єдиної Української Православної Помісної Церкви
Всього відповідей: 97

Статистика

Офіційний сайт м. Шостка


Православне інтернет-радіо "Просфора"


Відправ SMS
 зі своїми побажаннями
і підтримай наш сайт


Переклад
translate

Locations of visitors to this page
____________________
ДРУЗІ САЙТУ:
Головна » 2010 » Лютий » 15
У понеділок, п’ятнадцятого лютого, розпочинається Великий піст, який завершиться в переддень свята Пасхи, третього квітня, й триватиме протягом сорока восьми днів. Початок Великого посту розпочинає собою Пасхальний період, який буде продовжуватися аж до двадцять третього травня включно і завершиться святом П’ятидесятниці. Пасхальний період складається із двох великих частин: першої - Великого посту та другої - сенсу і кульмінації Пасхального періоду - самого свята Пасхи, святкування якого триватиме протягом тридцяти дев’яти днів, свята Вознесіння та свята П’ятидесятниці.

Слово «піст» - означає «стриманість, обмеження», але з християнської точки зору - піст це не просто стриманість чи обмеження заради самої стриманості чи обмеження. Стриманість та обмеження є лише засобом, але не самою метою. Піст - це не гастрономічна інструкція про те, що їсти чи пити та яка страва «пісна», а яка ні. Також піст не є регламентом з поведінки: як, коли ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: Admin | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)

Великий піст – чи не найважливіший період у житті християнина. Цей час спонукає до роздумів над своїм життям, змушує ще раз замислитися над своїми вчинками і хоча б раз на рік очистити свою душу.

Сповідь у Великий піст – обов’язкова. Вона підводить до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового. І зустріти його ми повинні не обтяжені жодними проблемами, а з радісним серцем. Адже подія ця свідчить про безсмертя душі, про вічне життя. Перебування з Богом, у Його Царстві, яке Він приготував для кожного, уже саме по собі передбачає спасіння. Христос свідомо йшов на смерть заради всього людства. Простій людині осягнути ці страждання досить важко. Так само важко, як і смерть, яка не є кінцем життя людини. Адже Син Божий, як співається в Пасхальному тропарі, «смертю смерть подолав і всім, хто в гробах, життя дарував».

Господь для кожного приготував Небесні оселі, які розміщені над усім земним. Давнє протиставлення «неб ... Читати далі »
Переглядів: 1039 | Додав: Admin | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)

Від 15 лютого до 4 квітня – свята Пасхи – триватиме Великий піст. В цей час згідно традицій Православної Церкви та церковного Уставу християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога.

Протягом посту християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Великий піст відноситься до суворих постів, а тому за церковним Уставом під час нього не повинна вживатися риба, крім свята Входу Господнього в Єрусалим (28 березня). Обмежується також вживання олії, яку Устав дозволяє лише у суботу та неділю. На час посту ті, хто перебувають у шлюбі, повинні утриматися від статевих відносин.

На практиці більшість християн дотримуються більш помірного посту, тобто вживають рибу і олію (крім середи і п’ятниці). Є також ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати свій піст – хвороба, важка фі ... Читати далі »

Переглядів: 577 | Додав: Admin | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)

Ігумен ЛАВРЕНТІЙ: "Піст без духовності перетворюється на дієту”

Наближається до завершення Великий піст, який передує одному з найголовніших православних свят — Христовому Воскресінню. Саме в цей період люди намагаються очистити душу і тіло, стати мудрішими та добрішими. З цього приводу православна церква рекомендує дотримувати певних правил, за допомогою яких можна позбутися багатьох гріхів, а отже, звільнитися від душевних і тілесних хвороб. Про це розмова нашого кореспондента з ігуменом Лаврентієм із Свято-Михайлівського монастиря.

— Першочергове завдання посту полягає в його духовному змісті. Якщо все зводити до обмеження споживання їжі, то це буде лише дієта. В Святому Писанні згадується випадок, коли одна з духовних чад розповіла преподобному Серафимові Саровському, як вона утримується від їжі, на що святий їй сказа ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Додав: Admin | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)

1. Яке призначення посту?
1. Викорінення пристрастей і похотей. 2. Досягнення стриманості й помірності. 3. Приготування до загробного рівноангельського життя. «Бо Царство Боже не їжа та пиття» /Рим. 14, 17/ Молитва твориться з увагою особливо під час посту, тому що тоді душа буває легша, нічим не обтяжується й не пригнічується згубним тягарем задоволень.

2. У чому полягає піст?
Піст полягає в утримуванні від їжі (або певного роду їжі), від подружніх стосунків. Цей тілесний піст вводить людину у другий - духовний: молитву, істинні добрі діла, стриманість, чистоту... Скільки віднімеш від тіла, стільки додаси сили душі. /Свят. Василій Великий/

З. Що примушує християнина постувати?
Перше: любов до Бога Друге: страх Божий Третє: послух. Любов до Бога неможлива без посту, поки людина на землі. Стверджують це ті, що досягли любові - праведники усіх часів. Постував Мойсей, цар Давид, пророки Ілля та Д ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Додав: Admin | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)


I. Найважливішим з постів Православної Церкви вважається Великий піст, або свята Чотиридесятниця, встановлена з часів апостольських в спогад 40-денного посту Христа Спасителя. Св. Церква готує віруючих до Великого посту за три тижні (у чотири неділі). У першу Неділю митаря і фарисея євангельським читанням притчі про митаря і фарисея навчає нас упокорюванню: тільки упокорювання наближає нас до Бога. Але щоб при усвідомленні свого гріховного стану ми не впали у відчай, в наступну неділю Церква нагадує нам про нескінченне милосердя Боже читанням євангельської притчі про блудного сина; у цій притчі показується образ грішника, що істинно кається. Але щоб при надії на нескінченне милосердя Боже ми не впали в безпечність в справі етичного вдосконалення (байдужість щодо свого спасіння), св. Церква нагадує нам про нескінченне правосуддя Боже читанням Євангелія про Страшний Суд; Неділя ця називається м’ясопу ... Читати далі »

Переглядів: 634 | Додав: Admin | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)

У наш час широко розповсюджене вегетаріанство, і люди які його дотримуються називають себе вегетаріанцями. Вегетаріанство допускає споживання тільки рослинних продуктів, і забороняє вживати у їжу м'ясо і рибу (звідси пішла і назва вегетаріанства від латинського слова vegetare - виростати).

На підтвердження своїх переконань вони приводять приклади: 1) з анатомії: людина належить до розряду істот плодоїдних і м'ясоїдних, а не всеїдних і м'ясоїдних; 2) з органічної хімії: рослинна їжа містить все необхідне для живлення і може підтримувати сили і здоров'я людини в тому ж ступені, як і їжа змішана, тобто тварино – рослинна; 3) з фізіології: рослинна їжа краще засвоюється, чим м'ясна; 4) з медицини: м'ясне живлення шкодить організму і скорочує життя людини, а вегетаріанське, навпаки, - зберігає і подовжує його; 5) з економії: рослинна їжа дешевше м'ясної; 6) п ... Читати далі »

Переглядів: 671 | Додав: Admin | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)

Одним із встановлених Церквою засобів духовно-морального вдосконалення людини є піст. Православна Церква завжди підкреслює, що він є засобом, за допомогою якого християнин може духовно зростати і внутрішньо змінюватись, відкриваючи своє серце для Благодаті Божої. Піст згадується вже в перших главах Священого Писання. За словами Василія Великого, піст є сучасником людства, оскільки був встановлений Богом ще в Раю. Так у книзі Буття читаємо: «І заповів Господь Бог людині, сказавши: від усякого дерева в саду ти будеш їсти, а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього, бо в той день коли ти з’їси від нього, смертю помреш» (Бут.2,16-17).

Церква встановила для всіх християн багатоденні пости: Великий, Апостольський (Петрівка), Успенський і Різдвяний, які передують великим святам і служать приготуванням до їх святкування, а також одноденні пости: у середу і п’ятницю, свята Воздвиження Хреста Господнього, Усікновення глави святого Іоана П ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Додав: Admin | Дата: 15.02.2010 | Коментарі (0)


Форма входу

Пошук

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

АРХІВ НОВИН




web камера

Свято-Воскресенський

Собор м. Суми