Категорії розділу

Міні-чат

Наше опитування

Звідки Ви дізналися про наш сайт?
Всього відповідей: 28

Статистика

Офіційний сайт м. Шостка


Православне інтернет-радіо "Просфора"


Відправ SMS
 зі своїми побажаннями
і підтримай наш сайт


Переклад
translate

Locations of visitors to this page
____________________
ДРУЗІ САЙТУ:
Головна » 2009 » Грудень » 10 » Майже 90 відсотків українців вважають себе віруючими людьми
Майже 90 відсотків українців вважають себе віруючими людьми
21:10
Майже 90 відсотків українців вважають себе віруючими людьми


Український народ належить до числа релігійних  націй: майже 90 відсотків населення ототожнюють себе з певними релігійними конфесіями або течіями і лише близько 10 відсотків називають себе атеїстами чи агностиками. Це відзначається в соціологічному дослідженні ISSP (Internazional Sozial Survey Programmme), проведеному Київським міжнародним інститутом соціології, Центром «Соціальні індикатори» та кафедрою Національного університету «Києво-Могилянська академія» в рамках міжнародного проекту, – повідомляє Інститут релігійної свободи.

Результати цього наукового дослідження, в якому взяли участь 2036 респондентів, які репрезентували доросле населення всієї України, були оприлюднені сьогодні в «Укрінформі», про що пише Віктор Чухліб.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто заявив, що релігія завжди була пов'язана з суспільними цінностями та нормами – досить згадати одну з найбільш відомих систем цінностей – «Десять заповідей Божих». Включення до соціологічного дослідження більш широкого кола питань, які виходять за межі теології, на його думку, "дає можливість розглянути зв'язки релігії з деякими іншими сторонами суспільного життя і краще зрозуміти її роль у суспільстві".

Як приклад, зауважує науковець, нинішнє соц. дослідження, в якому стояло питання про щастя в житті людини, довело, що віруючі люди набагато щасливіші за невіруючих.

Релігійність людини залишається одним з найбільших соціальних феноменів, які потрібно досліджувати на високому науковому рівні. У цьому переконані безпосередні учасники дослідження – старший викладач кафедри соціології НаУКМА Олена Богданова та науковий співробітник відділу соціальної психології Інституту соціології НАН України Максим Паращевін. У представлених ними наукових висновках Україна постає як відносно релігійне суспільство, де можна вільно сповідувати віру та відправляти свої духовні потреби незалежно від національної належності.

Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні Олаф Берстад, за фінансової підтримки якого спільно з фондом «Open Ukraine» проводилось це великомасштабне дослідження, заявив, що проект ISSP, започаткований 1984  року, на сьогодні налічує 45 країн-учасниць з Європи, Північної і Південної Америки, Азії та Південної Африки.

"Без доброго діалогу між націями, які сповідують різні релігії, не можна вирішувати всі соціально важливі проблеми", – наголосив Олаф Берстад. Тому, на його думку, досвід релігійного взаєморозуміння буде корисним і на теренах України.

Нагадаємо, що за даними попереднього дослідження в рамках міжнародного проекту ISSP релігійність українців було визнано однією з найвищих у Європі. При цьому абсолютна більшість віруючих українців (91%) сповідують християнство.

 

 

Джерело: Інститут релігійної свободи.

Переглядів: 579 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар

«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

АРХІВ НОВИН




web камера

Свято-Воскресенський

Собор м. Суми