Категорії розділу

Міні-чат

Наше опитування

Чи потрібно створення єдиної Української Православної Помісної Церкви
Всього відповідей: 97

Статистика

Офіційний сайт м. Шостка


Православне інтернет-радіо "Просфора"


Відправ SMS
 зі своїми побажаннями
і підтримай наш сайт


Переклад
translate

Locations of visitors to this page
____________________
ДРУЗІ САЙТУ:
Головна » 2010 » Серпень » 2 » Заява Прес-центру Київської Патріархії
Заява Прес-центру Київської Патріархії
14:34
приводу порушення прав на свободу совісті та на свободу пересування.

Напередодні та в день святкування 28 липня 2010 р. річниці Хрещення Київської Руси наші віруючі зіткнулися з численними перешкодами взяти участь у богослужінні та Хресній ході, які проводилися УПЦ Київського Патріархату в столиці.  

Готуючись відзначити це державне і церковне свято, Священний Синод УПЦ Київського Патріархату ще 14 травня 2010 р. ухвалив постанову про проведення у Києві 28 липня загальноукраїнських заходів – Божественної літургії, Хресного ходу та молебню біля пам’ятника рівноапостольному князю Володимиру. Більш, як за місяць до цих заходів, про їхнє проведення були повідомлені КМДА та правоохоронні органи, отримані належні погодження. Численні паломники з різних областей України почали готуватися до поїздки у Київ, як вони це робили й у 2009 р., укладали угоди з автоперевізниками про забезпечення перевезень у Київ та додому.

Слід підкреслити, що ніяких зауважень чи пропозицій з боку правоохоронців щодо організації руху автобусів з паломниками до Києва та в столиці, у Київську Патріархію чи у єпархії не надходило. Проблеми, які виникли згодом, виявилися для нас цілком неочікуваними.

26-27 липня до Київської Патріархії з ряду областей України, в першу чергу із західного регіону, почала надходити тривожна інформація про перешкоджання виїзду паломників у Київ. Під тиском невстановлених нами осіб, які, однак, мали реальний вплив на автоперевізників, почалася масова відмова останніх від проведення перевезень. У приватних розмовах свої дії вони пояснювали погрозами правоохоронців відібрати ліцензії на перевезення та створити інші перешкоди у діяльності.

В ніч з 27 на 28 липня та зранку 28 липня у Київську Патріархію надійшли численні повідомлення про випадки перешкоджання виїзду паломників до Києва або в’їзду в нього. Так, наприклад, з Чернівецької області не зміг виїхати жоден автобус, з Тернопільської – більш як три чверті автобусів. Не змогли виїхати автобуси з Харкова, Одеси, чинилися перешкоди виїзду автобусів з Вінницької, Дніпропетровської, Львівської, Рівненської, Сумської та інших областей. Під надуманими приводами працівники ДАІ зупиняли автобуси та тримали їх, не даючи можливість рухатися далі. Лише обурення людей та погрози влаштувати акції протесту безпосередньо на місці змушували працівників ДАІ відпустити автобуси.

З іншою проблемою паломники зіткнулися на в’їздах до Києва. За кілька кілометрів від міста автобуси також масово зупинялися працівниками ДАІ, які забороняли рухатися далі. Підкреслюємо – не роз’яснювали паломникам способи дістатися до місця проведення богослужіння, які би дозволили уникнути масового скупчення транспорту в центральній частині міста, а саме забороняли подальший рух транспорту. Відновити рух вдавалося лише після тривалих переговорів та висловлення паломниками наміру організувати на місці акції протесту проти свавілля.

У відповідь на нашу публічну заяву про вищенаведені факти на сайті МВС України з’явилося повідомлення, в якому вона була розцінена як провокація. Однак у розмовах та в інтерв’ю журналістам численні паломники підтверджували факти перешкоджання з боку ДАІ виїхати до Києва або в’їхати до нього.

Зовсім вже незрозумілим став випадок перешкоджання трьом автобусам з м. Суми повернутися з Києва додому, бо Душинський Руслан Іванович, старший лейтенант ДАІ з обслуговування Деснянського району Києва, вилучив документи на автобуси, які так і не вдалося повернути після трьох годин переговорів та очікування.

Всі ці факти свідчать про те, що перешкоджання виїзду паломників Київського Патріархату на святкування Хрещення Київської Руси мало систематичний характер. У такий спосіб було порушено гарантовані Конституцією України права громадян на свободу совісті та віросповідання, а також на свободу пересування. Особливо прикрими всі ці факти виглядали на фоні надання можливості для безкоштовного проїзду та іншого сприяння з боку місцевої влади у доставці віруючих Московського Патріархату до місць богослужінь глави РПЦ в Одесі та Дніпропетровську, про що повідомляли численні ЗМІ.

Порівняння всіх цих фактів приводить до висновку – окремі представники влади не усвідомлюють важливості виконання законодавства України, не прислухаються до висловленої Президентом України В. Ф. Януковичем на засіданні Громадської гуманітарної ради 13 травня ц.р. позиції, що для Української держави всі конфесії рівні і водночас рідні, не поділяють його переконання, що без віри не можна збудувати сильну державу.

З приводу викладених вище фактів 30 липня 2010 р. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звернувся з листами до Президента України В. Януковича та Міністра внутрішніх справ А. Могильова. Предстоятель Київського Патріархату просить їх розібратися в цій ситуації, захистити права громадян України і вжити всіх можливих заходів для недопущення подібних інцидентів у майбутньому.

 

Прес-центр Київської Патріархії

Переглядів: 564 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Форма входу

Пошук

Календар

«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

АРХІВ НОВИН




web камера

Свято-Воскресенський

Собор м. Суми