Категорії розділу

Міні-чат

Наше опитування

Чи потрібно створення єдиної Української Православної Помісної Церкви
Всього відповідей: 97

Статистика

Офіційний сайт м. Шостка


Православне інтернет-радіо "Просфора"


Відправ SMS
 зі своїми побажаннями
і підтримай наш сайт


Переклад
translate

Locations of visitors to this page
____________________
ДРУЗІ САЙТУ:
Головна » 2009 » Серпень » 26 » Президент України закликав ієрархів усіх гілок українського православ’я сісти за стіл переговорів
Президент України закликав ієрархів усіх гілок українського православ’я сісти за стіл переговорів
09:41
Президент України закликав ієрархів усіх гілок українського православ’я сісти за стіл переговорів Церква і держава


Президент України Віктор Ющенко, виступаючи на параді з нагоди 18-ої річниці Дня Незалежності України, закликав українське православне духовенство сісти за стіл переговорів, перспективою яких має стати єдина Помісна Українська Православна Церква. З вуст Президента України це прозвучало ствердно, бо як сказав він: "... це нам потрібно для єдності і духовності України як ковток води". Подібні заяви і висловлювання, інколи, можливо і не зовсім відверто, звучали і від попередніх Президентів України.  

Нинішній Глава Держави наполегливо і щиро відстоює цю позицію. Нажаль від наших сусідів звучить зовсім інша оцінка такій позиції Віктора Ющенка. Вони заявляють, що Президент втручається в церковні питання. Риторика цього питання є вже давно обговорена і лежить у площині взаємовідносин двох держав - України й Російської Федерації. Остання намагається зберегти духовну владу над Україною, тому все що їй не вигідно коментує на свій лад. Натомість ніхто не піддає сімніву і критиці благі наміри колишнього Пезидента Росії Владіміра Путіна об’єднати розділене російське православ’я (РПЦ і РПЦЗ) в єдину РПЦ. Правильніше сказати там відбулося приєднання РПЦЗ до Московського Патріархату. Як відомо В. Путін приймав у цьому активну участь. З боку РПЦЗ не всі підтримали такі наміри. Однак ніхто не звинуватив колишнього Президента і нинішнього прем’єра Росії у втручанні в церковні справи. Москва не перестає твердити, що у питанні створення єдиної УПЦ повинна бути одностайність усієї православної пастви. Але ж цієї одностайності не було у віруючих РПЦЗ, коли 17 травня 2007 року підписувався історичний акт об’єднання до недавна ворогуючих гілок російського православ’я. Виходить так, що комусь можна, а комусь вилікувати рану на тілі - зась. 

Православна ієрархія України насамкінець мусить зрозуміти, що тільки від неї залежить майбутнє українського православ’я. Особливо це виглядить актуальним сьогодні, коли все більше звучить ідея києвоцентричності і виняткового значення Києва- як колиски руської православної цивілізації. "Ідея києвоцентричності - це не ідея бачення Києва, як другого Константинополя, чи серця й колиски Православ’я в контексті російського православ’я і "руского мира". Москва тут всерівно перша, хоча такою вона ніколи не була, бо силою відібрала першість і у Києва, і у Новгорода, і у Владіміра-на-Клязьмі й навіть у Твері. Скільки обласкано московські церковні очільники не говорили про виняткову роль Києва у їх серці він завжди буде залишатися другорядним по відношенню до Москви і у цьому винуваті не вони, а той стан речей, який змінився після 1169 року, коли вперше князі північних приєднаних земель Русі (не без благословення князя Андрія Боголюбського) розорили першопрестольне місто у щент і завдали непоправного удару по "матері городів руських". Багато й інших тут можна наводити прикладів з нашої історії, але здається Київ і його першість нищили свідомо. Тут було б доречно, згадати ще один історичний факт. Обласканий московським князем Іваном ІІІ татарський хан Менглі Гірей 1482 року сплюндрував Київ, пограбував храми, які ледь відродились після татаро-монгольського погрому 1240 року. Золоті дискос і потир із св. Софії хан надіслав у дарунок Івану ІІІ в знак виконання замовлення. 


Сьогоднішня ж прискіплива увага до Києва з боку закордонних православних центрів може бути продиктована ще й тим, що православні ніколи не шанували так жодну із столиць, які потім штучно стали замінювати обкрадений матеріально і духовно Київ - ні Владімір-на-Клязьмі, ні Москву, ні пізніше Санкт-Петербург. Тому ми всі, православні ієрархи України, повинні зрозуміти, що ідея києвоцентричності - це ідея єдиної Помісної Української Православної Церкви, першопрестольним градом якої буде Київ з його патріаршим престолом", - заявив митрополит Димитрій, коментуючи слова з виступу Президента України з нагоди державної незалежності. 









Джерело: Київські єпархіальні відомості.

Переглядів: 662 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Форма входу

Пошук

Календар

«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

АРХІВ НОВИН




web камера

Свято-Воскресенський

Собор м. Суми