Категорії розділу

Міні-чат

Наше опитування

Чи потрібно створення єдиної Української Православної Помісної Церкви
Всього відповідей: 97

Статистика

Офіційний сайт м. Шостка


Православне інтернет-радіо "Просфора"


Відправ SMS
 зі своїми побажаннями
і підтримай наш сайт


Переклад
translate

Locations of visitors to this page
____________________
ДРУЗІ САЙТУ:
Головна » 2009 » Грудень » 17 » Свята великомученице Варваро, моли Бога за нас!
Свята великомученице Варваро, моли Бога за нас!
20:58

17 грудня Православна Церква вшановує пам'ять святої великомучениці Варвари, нетлінні мощі котрої покояться у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі м. Києва.

alt

Свята діва жила на рубежі ІІІ-IV століть, в часи жорстоких гонінь на Церкву Христову з боку язичників. 306 року в юному віці у м. Іліополі (Мала Азія) вона постраждала за сповідання віри Христової — за присудом місцевої влади її стратив власний батько, жорстокий язичник Діоскор. Відразу після її мученицької кончини діва Варвара стала вшановуватися християнами, як свята великомучениця. Святість діви Варвари засвідчувалася також багатьма чудесами, які відбувалися біля її гробниці. Після утвердження християнства в Римській імперії мощі святої Варвари вшановувалися в місті, де вона постраждала, а потім були перенесені до Константинополя. Згідно з літописними свідченнями на початку ХІІ ст. мощі святої великомучениці Варвари були перенесені у Київ візантійською княжною Варварою — дружиною великого Київського князя Святополка-Михаїла Ізяславовича, та встановлені у збудованому цим князем Михайлівському Золотоверхому соборі. У цьому храмі вони перебували понад 800 років — до часу його закриття і руйнування. З 1960 р. мощі святої великомучениці Варвари перебувають у Свято-Володимирському соборі Києва.

З нагоди свята напередодні, 16 грудня, було відслужене Всенічне бдіння, яке очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Йому співслужили преосвященні архієреї, духовенство патріаршого собору та Київської єпархії.
 
 
 
 
 
Після відпусту був здійснений чин наречення ієромонаха Марка (Гринчевського), на єпископа Чернівецького і Кіцманського.
 
 

В сам день пам'яті святої Варвари була відслужена Божественна літургія, яку очолив Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату у співслужінні єпископату і духовенства з різних куточків нашої держави. Під час літургії відбулася хіротонія ієромонаха Марка (Гринчевського) на єпископа Чернівецького і Кіцманського.

 
 
Богослужіння завершилася молебнем до святої великомучениці Варвари.
 
 

Після молебня відбувся чин вручення жезла нововисвяченому єпископу.

Впродовж цілого дня до мощей святої угодниці підходили вірні. Духовенство м. Києва служило акафісти та молебні.

 

 

Джерело: Прес-центр Київської Патріархії.

Переглядів: 657 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Форма входу

Пошук

Календар

«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

АРХІВ НОВИН




web камера

Свято-Воскресенський

Собор м. Суми