Категорії розділу

Міні-чат

Наше опитування

Чи потрібно створення єдиної Української Православної Помісної Церкви
Всього відповідей: 97

Статистика

Офіційний сайт м. Шостка


Православне інтернет-радіо "Просфора"


Відправ SMS
 зі своїми побажаннями
і підтримай наш сайт


Переклад
translate

Locations of visitors to this page
____________________
ДРУЗІ САЙТУ:
Головна » 2010 » Лютий » 1 » Вшанування Героїв Крут
Вшанування Героїв Крут
12:39
29 січня традиційно відзначається день пам’яті Героїв Крут – вояків-студентів з Києва, які під станцією Крути на Чернігівщині у січні 1918 р. призупинили наступ більшовицьких військ під проводом Муравйова на столицю України. Їхній подвиг дав можливість евакуювати уряд УНР і продовжити переговори, які завершилися підписання Брестського миру, згідно до якого більшовики були вимушені залишити територію України.

На рубежі 1917-1918 рр. розгорнулася інтервенція російсько-більшовицьких військ в Україну. Керівництво УНР мусило вислати проти неї переважну частину своїх військ. Тоді ж було створено загін із числа добровольців (студенти, гімназисти), який було направлено для зміцнення оборони залізничної станції Крути під Ніжином. 29 січня 1918 р. ця молодь під тиском переважаючих сил російських більшовиків опинилася у центрі бою без належної підтримки, але не відступила. 300 оборонців Крутів полягли смертю хоробрих. Нечисленні полонені були закатовані. Дивом врятувалися одиниці з числа добровольців. Цей подвиг став символом героїзму української молоді у боротьбі за незалежну Україну.

Тіла загиблих героїв були перевезені до Києва і поховані на Аскольдовій могилі – старовинному кладовищі на Дніпровському схилі. Від часу відновлення державної незалежності України у 1991 р. щороку біля цієї могили, а також на місці бою під Крутами 29 січня відбуваються заходи пам’яті – спочатку громадські, а останні роки – й державні, за участю керівників країни.

У цих заходах щороку бере активну участь і Київський Патріархат. 29 січня 2010 р. з благословення Святійшого Патріарха Філарета митрополит Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Димитрій на Аскольдовій могилі відправив панахиду за упокоєння душ загиблих під Крутами, під час якої також молилися представники УГКЦ. На панахиді були присутні Президент України В. Ющенко, Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко, Секретар РНБО України Р. Богатирьова, Глава Секретаріату Президента України В. Ульянченко та інші офіційні особи.










Того ж дня на місці бою, біля станції Крути на Чернігівщині, у заходах пам’яті взяв участь єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон з духовенством єпархії. Владика відправив біля меморіалу панахиду, під час якої молилися Президент України Віктор Ющенко та інші офіційні особи, які його супроводжували.

Використано фотографії й інформацію Переяслав-Хмельницьких єпархіальних відомостей.

 

 

Джерело: Прес-центр Київської Патріархії.

Переглядів: 645 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

АРХІВ НОВИН




web камера

Свято-Воскресенський

Собор м. Суми