Категорії розділу

Міні-чат

Наше опитування

Чи потрібно створення єдиної Української Православної Помісної Церкви
Всього відповідей: 97

Статистика

Офіційний сайт м. Шостка


Православне інтернет-радіо "Просфора"


Відправ SMS
 зі своїми побажаннями
і підтримай наш сайт


Переклад
translate

Locations of visitors to this page
____________________
ДРУЗІ САЙТУ:
Головна » 2011 » Лютий » 20 » План Москви щодо ліквідації УПЦ КП спрямований проти української державності, – єпископ Євстратій (Зоря)
План Москви щодо ліквідації УПЦ КП спрямований проти української державності, – єпископ Євстратій (Зоря)
13:44
Ситуація, що склалася в церковному житті України, починаючи з 1991-92 року, є наслідком реалізації московських державно-церковних планів, вважає голова Інформаційного управління, Секретар Священного Синоду УПЦ КП єпископ Васильківський Євстратій (Зоря). Про це він сказав у інтерв’ю для РІСУ, назвавши при цьому «головним архітектором того розділення Української Церкви, яке ми бачимо сьогодні», Патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва).

Водночас владика Євстратій зазначив, що, враховуючи тісний зв’язок між владою і Церквою в Росії, план щодо ліквідації УПЦ КП, відомий з передноворічної заяви Патріарха Філарета, не можна назвати планом лише Московської Патріархії: «Це радше московський чи російський план, який через Московського Патріарха – а, можливо, й іншими каналами – намагаються реалізувати в Україні». Він назвав головним елементом плану те, що Київський Патріархат «втратив підтримку влади», а Московський Патріархат «отримав підтримку влади». Саме на основі цього, вважає єпископ, священиків УПЦ КП намагаються переконати переходити в Московський Патріархат.

Тиск на духовенство УПЦ КП здійснюється через чиновників районного рівня, через спонсорів будівництва або через особисто знайомих священиків Московського Патріархату, зазначає владика. Про те, що це відбувається «за вказівкою згори», за його словами, свідчить, зокрема, скоординованість дій чиновників райдержадміністрацій у цьому питанні.

На думку єпископа, зазначений план Москви щодо УПЦ КП має на меті, з одного боку, маргіналізувати цю Церкву на всій території України: «Залишиться, скажімо, якийсь «нешкідливий» десяток парафій в кожній області, який ні на що впливати не буде, – каже владика Євстратій. – Ми бачимо, що в Центральній і Східній Україні цей план реалізується через діяльність Московського Патріархату, а на Заході України активізується фактор УАПЦ. Тобто будуть спроби провести відрив наших парафій в бік УАПЦ».

З іншого боку, укладачі плану таким чином намагаються створити постійно нестабільну внутрішньоукраїнську ситуацію, використовуючи проблему міжцерковних стосунків так само, як питання мови й історії, питання взаємин між різними частинами України. За словами єпископа, таку нестабільну ситуацію в Україні намагаються створити «агенти впливу Москви», а деякі з них «навіть офіційно займають платні посади від Москви і офіційно заявляють, що вони працюють на ті чи інші структури». Порушення ж основних прав і свобод громадян допоможе розбурхати суспільство, спровокувати реакцію з боку Європи і, відповідно, «не дати Президентові Януковичу жодних можливостей для маневру між Росією і Заходом, зробити його керівником, який буде вимушений взаємодіяти лише в одному політичному векторі, векторі Москви, і перетворити його, зрештою, в маріонетку Москви».

Тому, наголошує владика Євстратій (Зоря), «ті в українській владі, кого сьогодні використовують для реалізації цього плану, повинні зрозуміти, що він спрямований навіть не стільки проти Київського Патріархату як такого, скільки проти взагалі української державності».

Переглядів: 491 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар

«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

АРХІВ НОВИН




web камера

Свято-Воскресенський

Собор м. Суми