Категорії розділу

Міні-чат

Наше опитування

Звідки Ви дізналися про наш сайт?
Всього відповідей: 28

Статистика

Офіційний сайт м. Шостка


Православне інтернет-радіо "Просфора"


Відправ SMS
 зі своїми побажаннями
і підтримай наш сайт


Переклад
translate

Locations of visitors to this page
____________________
ДРУЗІ САЙТУ:
Головна » 2009 » Вересень » 15 » Ярослава Мудрого вивчатимуть
Ярослава Мудрого вивчатимуть
16:04
Кам’яний різьблений саркофаг, де покояться останки князя Ярослава Мудрого, відкрили у присутності директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської та провідного українського історика й антрополога, доктора історичних наук Сергія Сегеди. Науковці дістали дерев’яну скриньку з останками князя Ярослава та, як гадають, його дружини, а також... кілька старих радянських газет «Правда» та «Ізвєстія». Річ у тім, що гробницю Ярослава Мудрого науковці відкривають уже втретє. Останнього разу кістки князя забрали до тодішнього Ленінграда, а поки велися дослідження, почалася Друга світова війна. Повернули останки до Києва аж 1964 року, а разом із ними науковці поклали також і газети з публікаціями про свої дослідження і чорно–біле фото Софії того часу. Відтоді наука зробила кілька «семимильних кроків» вперед, і князя вирішили потурбувати ще раз — аби зробити йому аналіз ДНК.

Науковці зроблять антрополого–медичне дослідження кісткових тканин князя, аби перевірити дані антропометричних досліджень, проведених у середині ХХ століття. Також сподіваються, що аналізи дозволять перевірити літописні свідчення про хвороби, які мав Ярослав Мудрий. Аналіз ДНК, який, до речі, може й не вдатися, має допомогти точно визначити рік поховання і таким чином припинити суперечки щодо дати, коли князь відійшов у кращий світ. «З допомогою аналізу ДНК ми можемо робити масштабні історичні дослідження не лише самого Ярослава Мудрого, а й інших Рюриковичів», — повідомив професор Сегеда. За допомогою сучасної комп’ютерної графіки науковці сподіваються відтворити обличчя князя, його зовнішність.

Окрім останків Ярослава Мудрого, у саркофазі збереглися елементи ще двох кістяків: дорослого, який вважають жіночим, а також дитячого. На відміну від своїх попередників, сучасні науковці можуть точно встановити стать похованих, а також чи жіночі останки належать дружині Ярослава. «Бувають «жінкоподібні» чоловіки, і навпаки, — каже Сергій Сегеда. — Існує навіть версія, що другий кістяк має чоловічу голову, а решту — жіночу. Зараз ми це вже точно можемо встановити».

Теперішня «ексгумація» князя Ярослава Мудрого, напевно, наймасштабніша: участь у дослідженні візьмуть наукові заклади України, Швеції, Великобританії та США.

Олег СНІГУР , "УМ"

P.S. Невдовзі про подробиці цієї події можна буде дізнатися від митрополита Димитрія, ректора КПБА, який на запрошення керівництва музею відвідав Софію Київську. Адже великий князь Ярослав Мудрий канонізований Церквою і його тлінні останки є святими мощами.

 

 

Джерело: «Україна молода».

Переглядів: 668 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Форма входу

Пошук

Календар

«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

АРХІВ НОВИН




web камера

Свято-Воскресенський

Собор м. Суми